Ροβινσώνας Κρούσος| Ντάνιελ Ντεφόε| Ηχητικό Βιβλίο

8 Προβολές
Published
"Ροβινσώνας Κρούσος" του Ντάνιελ Ντεφόε (1660-1731).
Είδος: Κλασική Λογοτεχνία, Περιπέτεια
Διαβάζει η Αθηνά Τσάση

Κεφάλαια:
Μέρος 1ο 00:00
Μέρος 2ο 45:30
Μέρος 3ο 1:31:09
Μέρος 4ο 2:16:45
Μέρος 5ο 3:02:05
Μέρος 6ο 3:47:05
Μέρος 7ο 4:32:40
Μέρος 8ο 5:18:23
Μέρος 9ο 6:04:02
Μέρος 10ο 6:49:40
Μέρος 11ο 7:35:10
Μέρος 12ο 8:20:36
Μέρος 13ο 9:06:12


Ο πατέρας του νεαρού Ροβινσώνα Κρούσου ήθελε να τον κάνει δικηγόρο, όμως το όνειρο του γιού του ήταν να ταξιδέψει στη θάλασσα. Ακολουθώντας το όνειρό του, ο Ροβινσώνας θα γνωρίσει μια συναρπαστική ζωή, που θα διακοπεί άδοξα όταν το πλοίο του ναυαγεί και ο ίδιος θα ξεβραστεί ναυαγός σε ένα νησί του Ατλαντικού. Αντιμέτωπος με την άγρια φύση και τον φόβο των εισβολέων, καταφέρνει χάρη στην εφευρετικότητα και τη σκληρή δουλειά όχι απλά να επιβιώσει στο αφιλόξενο αυτό περιβάλλον, αλλά πραγματικά να δημιουργήσει μια νέα ζωή. Θα καταφέρει όμως να νικήσει τη μοναξιά, τις αδυναμίες και τα πάθη του και να ανακαλύψει την ουσία της ύπαρξής του;

Η δανειστική Βιβλιοθήκη ομιλούντων βιβλίων του "Φάρου Τυφλών της Ελλάδος", μας προσφέρει το αριστούργημα του Ντάνιελ Ντεφόε. Με το τέλος του 19ου αιώνα, κανένα βιβλίο της δυτικής λογοτεχνίας δεν γνώρισε τόση παγκόσμια επιτυχία όσο ο Ροβινσώνας Κρούσος. 700 διαφορετικές εκδοχές του κυκλοφόρησαν ανάμεσά τους η παιδική εκδοχή, η εικονογραφημένη και μία με καθόλου κείμενο! Η ανεξίτηλη δημοφιλία του βιβλίου οφείλεται αφενώς στη δεξιοτεχνική γραφή του Ντεφόε που αναπλάθει τη πάλη για επιβίωση μέσα σε ένα, λεπτομερώς παρουσιασμένο, επίγειο άντρο σωτηρίας, και αφετέρου στα διαχρονικά του νοήματα.

Στο απόμακρο νησί του, έναν αντικατοπτρισμό του παραδείσου, με στοιχεία κολάσεως (αγωνία για το αύριο, ανησυχία για την εξασφάλιση της επιβίωσης, πάλη με τη φύση και φυσικά όντα), ο Ροβινσώνας προτάσσει την ανθρώπινη λογική του δυτικού ευρωπαϊκού πολιτισμού, του διαφωτισμένου ανθρώπου. Παράλληλα, αναδεικνύεται η πίστη στον Θεό, τη θεία Πρόνοια, ως αναγκαίο στήριγμα για τη μάχη για επιβίωσης και ενάντια στην αποκτήνωση του ανθρώπου. Η απόλυτη μοναξιά του ήρωα τον οδηγεί σε επαφή με τον ενδόμυχο εαυτό. Γνωρίζει τα λάθη, τα πάθη του ίδιου και της κοινωνίας του, και μέσα από την ανάπτυξη της πίστης στο Θεό και της μελέτης της Βίβλου οδηγείται στη ψυχική και πνευματική εξύψωση μέσα από τη δοκιμασία. Έτσι, ο Ροβινσώνας καταλήγει στην αναγνώριση του απατηλού χαρακτήρα του σύγχρονου τρόπου ζωής, στην απόρριψη της εκμετάλλευσης του Άλλου, στην ανακάλυψη της αληθινής φιλίας (μέσω της κλασικής φιγούρας του Παρασκευά, του ευγενούς αγρίου) και στη πνευματική ισορροπία.

(Μεγάλο μέρος της περιγραφής αντλήθηκε από την υπέροχη ανάλυση της Αικατερίνης Βασιλικής Γαλιτσίδου στο μπλογκ "Παράφορες Ιστορίες", εδώ: http://paraforesistories.blogspot.com/2015/06/blog-post_26.html)

Ο Ο Ντάνιελ Ντεφόε (1660-1731) ήταν Άγγλος επιχειρηματίας, συγγραφέας και δημοσιογράφος, ενώ υπήρξε και μυστικός πράκτορας (!) του Βασιλιά Γουλιέλμου Γ'. Θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές του αγγλικού μυθιστορήματος, μαζί με τον Χένρυ Φήλντινγκ και τη Τζέιν Ώστεν. Ήταν παραγωγικός και ευέλικτος συγγραφέας, καθώς έγραψε περισσότερα από 500 βιβλία, φυλλάδια και άρθρα πάνω σε διάφορα θέματα (πολιτικής, εγκληματικότητας, θρησκείας, γάμου, ψυχολογίας κ.α.). Ήταν επίσης πρωτοπόρος της οικονομικής δημοσιογραφίας. Για να συγγράψει τον "Ροβινσώνα Κρούσο" εμπνεύστηκε από την αφήγηση του φίλου του Σκωτσέζου ναυαγού Αλεξάντερ Σέλκιρκ, που, εγκαταλελειμμένος σ' ένα ερημονήσι, στηρίχτηκε στην εφευρετικότητα του και επέστρεψε στον Χριστιανισμό, όπως και ο ήρωας του Ντεφόε.
Κατηγορία
Θέατρο
Ετικέτες
περιπέτεια, επιβίωση, Ιούλιος Βερν
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει